Het is voor een jong kind  geheel normaal om nog een luier te dragen. Vanaf een jaar of zes zou je kunnen starten met het zindelijk maken van je kind tijdens het slapen. Veel ouders vergeten dat dit niet vanzelf gaat, maar dat je je kind daarin moet ondersteunen. Wil je je kind zo goed mogelijk ondersteunen, maar ook snel zindelijk maken? Lees dan gerust verder voor een aantal manieren die kunnen helpen met het zindelijk maken van je kind. 

Een plaswekker gebruiken

Veel kinderen hebben tijdens het slapen niet door dat zij moeten plassen. Om die reden kan een plaswekker aanzienlijk helpen. Een plaswekker is eigenlijk een alarm die afgaat op het moment dat je kind urineverlies heeft. Het urineverlies kan door plasbroekje of bedmatjes gedetecteerd worden. Op dat moment gaat er dus een wekker af en wordt je kind wakker. Het is de bedoeling dat je kind vervolgens naar het toilet gaat om te plassen. Na een aantal maanden zal je kind uit zichzelf moeten wakker worden om naar het toilet te gaan. Laat je kind na het bezoek op het toilet natuurlijk wel een nieuw plasbroekje aan doen. Dit is wel zo hygiënisch voor jouw kind. 

Wakker op bepaalde momenten

Plasproblemen oplossen kan door middel van het preventief wakker maken van je kind. Voor veel ouders is dit een goede oplossing. Bij deze methode is het de bedoeling dat je zelf het kind gaat wakker maken. Het is wel de bedoeling dat je kind als het ware klaarwakker is. Slaapt je kind nog een beetje? Maak hem of haar dan goed wakker zodat je kind er bewust van is. Laat je kind plassen op het toilet. Is het helemaal gelukt? Dan kan je kind heerlijk gaan slapen. Net als de plaswekker is dit een proces die enige tijd duurt. Het is belangrijk om geduld te hebben en je kind niet te haasten. 

Medicijnen geven 

Bedplassen zou verholpen kunnen worden door medicijnen. Ouders willen dit wel zo veel mogelijk vermijden. Toch kan het een goede oplossing zijn als je kind voor een aantal dagen weggaat en bang is dat hij of zij in bed gaat plassen. Je kind kan namelijk een medicijn krijgen waardoor hij of zij minder urine aanmaakt. De kans op bedplassen wordt daardoor aanzienlijk beperkt. De blaas wordt namelijk niet zo snel vol als voorheen. Het is dus niet heel geschikt om elke dag te gebruiken, want uiteindelijk wordt je kind er niet zindelijk van.  Er bestaat ook nog een medicijn om de blaas te vergroten. Dit wordt alleen voorgeschreven als je kind een hele kleine blaas heeft waardoor je kind waarschijnlijk nog in bed plast.